200630_KFPlanning_016

Starters

Een hypotheek voor je eerste woning in 't Gooi

Wij helpen bij het vinden van de best passende startershypotheek

Je eerste huis kopen in 't Gooi is vaak spannend en kan veel stress opleveren. En wellicht vraag je je af waar je het beste kunt beginnen.

Omdat de keuzes zo overweldigend zijn - en niet altijd de beste mogelijkheden bieden - is het verstandig om een goede financieel adviseur in de arm te nemen die kan helpen bij het vinden van een passende hypotheek.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypothecaire lening voor je eerste huis. Vanaf 2018 kun je een woning financieren tot maximaal 100% van de marktwaarde. Voor het afsluiten van een startershypotheek moet je kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt voor de periodieke aflossing. Ook moet je genoeg geld hebben om bijbehorende kosten als notariskosten, makelaarskosten, financieringskosten, overdrachtsbelasting en advies- en afsluitkosten te kunnen betalen.

Een starterslening kan helpen bij de aankoop van je eerste woning

Nu kan het zijn dat je niet voldoende inkomen hebt om een hypotheek voor jouw eerste woning af te sluiten. Speciaal voor die starters zijn er gemeentelijke regelingen die het kopen van een eerste woning toch mogelijk kunnen maken; de zogenaamde starterslening. Met een starterslening overbrug je het verschil tussen de prijs van je eerste woning en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen.

Elke gemeente heeft eigen voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening. Het is verstandig om die informatie (de gemeentelijke verordening) op te vragen bij de gemeente waar je wilt gaan wonen. Voorbeelden van voorwaarden die de gemeenten kunnen stellen zijn:

  • Het is de eerste keer dat je een woning koopt
  • Je gaat zelf in de woning wonen
  • Je bent maximaal 40 jaar oud op het moment dat je jouw aanvraag indient
  • Je maakt geen gebruik van een ander koopinstrument, een andere (rente) kortingsregeling of financiële regeling.
  • Een maximaal percentage van de verwervingskosten en een maximaal absoluut bedrag per lening.
  • De koopsom van de woning is niet hoger dan de maximale actuele grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Daarnaast kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld met betrekking tot bijvoorbeeld de duur dat je in de gemeente zelfstandig woonachtig bent, de duur dat je bij iemand inwoont, als je student bent; hoe lang je in de gemeente hebt gewoond voordat je ging studeren en binnen welke periode na het afronden van je studie je weer in de gemeente wilt gaan wonen.

Nadat je de aanvraag bij de gemeente hebt ingediend, zal het stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) jouw aanvraag beoordelen.

Hoe werkt een starterslening?

Een starterslening bestaat uit twee delen.
Een hypothecaire lening (box 1) die je annuïtair aflost en een oplopende box 3 lening. De box 3 lening heet combinatielening. Voor beide leningdelen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van de starterslening "betaal" je de eerste 3 jaar met de combinatielening. De combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je rente en aflossing. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je zowel de starterslening als de combinatielening af. De starterslening kan je boetevrij aflossen.

Als je na 3 jaar de volledige lasten niet kunt dragen dan vraag je een her-toets aan. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) beoordeelt dan of je het maandbedrag dat in de offerte staat kunt betalen.

Er zijn meer her-toets momenten te weten:

Looptijd her-toets periode

Periode 1                                                                   0 t/m 3e jaar
Periode 2                                                                   4e t/m 6e jaar
Periode 3                                                                   7e t/m 10e jaar
Periode 4                                                                   11e t/m 15e jaar
Periode 5                                                                   16e t/m 30e jaar

De starterslening wordt geborgd door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW)
Het WEW borgt de box 1 lening. De combinatielening valt niet onder de borg van WEW. In het geval van een verliesdeclaratie bij het WEW neem het SVn de resterende combinatielening voor haar rekening.

Meer weten over je mogelijkheden?

Bel mij terug / Afspraak

Rente informatie

Overzicht Hypotheekrentes >>

Rekentool

Wat kan ik maximaal lenen >>

Veelgestelde vragen

Call Now Button