jake-davies-Qj1Ng-haeiM-unsplash

Hypotheek ophogen

Wanneer een hypotheek ophogen

Wanneer een huis overwaarde heeft - dat wil zeggen dat de waarde van je huis hoger is dan de hypotheek - dan kun je die waarde gebruiken voor de verhoging van een bestaande hypotheek. Ook moet je inkomen toereikend zijn om de extra lasten te kunnen dragen.

Vaak heeft een hypotheek een lagere rente dan een persoonlijke lening. Als je de verhoging gebruikt voor een verbouwing, dan is de rente bovendien aftrekbaar voor de belasting. Let op: je zult wel kosten hebben voor het advies, de taxatie van je huis en de notaris. Die kosten heb je bij een persoonlijke lening niet.

Een verhoogde hypotheek moet binnen 30 jaar zijn afgelost, anders is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Dat mag op basis van een vast maandelijks bedrag (annuïtair) of een variërend maandelijks bedrag dat afneemt naarmate de hypotheekschuld afneemt (lineair).

Hypotheek verhogen zonder overwaarde

Als je huis geen overwaarde heeft maar je wilt toch de hypotheek ophogen voor een verbouwing, dan heeft de hypotheekverstrekker de mogelijkheid om rekening te houden met de waarde van het huis na verbouwing. Het verschil tussen de huidige waarde en de waarde na verbouwing kan dan gebruikt worden voor een verhoging van de hypotheek.

Waar kan ik de verhoogde hypotheek aan besteden?

Als je de verhoogde hypotheek gebruikt om een verbouwing te financieren, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Als je het geld gebruikt om bijvoorbeeld een auto te kopen dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Waar kan ik mijn hypotheek verhogen?

Een hypotheek ophogen kan bij de huidige hypotheekverstrekker door een tweede hypotheekinschrijving. Je kunt ook naar een andere geldverstrekker. Maar omdat de bestaande hypotheek éérst volledig afgelost moet worden, loopt een "nieuwe" hypotheekverstrekker een groter risico. Daarom is een hypotheekinschrijving bij een andere geldverstrekker vaak duurder en wordt ook niet altijd geaccepteerd.

 

Meer weten over je mogelijkheden?

Bel mij terug / Afspraak

Rente informatie

Overzicht Hypotheekrentes >>

Rekentool

Wat kan ik maximaal lenen >>

Veelgestelde vragen

Call Now Button