
Wij helpen om het beste uit uw oude lijfrentepolis te halen
Wanneer is er sprake van een oud regime lijfrente
De belastingdienst gebruikt de term "oud regime lijfrente"als je:
- De polis met premiebetaling hebt afgesloten vóór 16 oktober 1990 en premie hebt betaald tot uiterlijk 31 december 2000.
- Vóór 1 januari 1992 een lijfrentepolis hebt afgesloten en daarvoor de premie en één keer hebt voldaan met een koopsomstorting.
Meer mogelijkheden voor een oud regime lijfrente
Een oud regime lijfrente heeft meer mogelijkheden dan een nieuw regime lijfrente omdat je meer vrijheid hebt in de besteding van de vrijgekomen lijfrente. Zoals:
- Je kunt kiezen voor een tijdelijke lijfrente
- Of voor een levenslange aanvulling op je pensioen en/of AOW
- Je hebt geen beperkingen bij het kiezen van een begunstigde
- Er zijn meer mogelijkheden bij overbrugging naar een pensioen en/of AOW
- De uitkering mag zo lang als je wilt worden uitgesteld
- Maar je kunt het bedrag ook ineens laten uitkeren
- Of je kunt de uitkering schenken aan je (klein) kinderen
Zelf de begunstiging van de lijfrente bepalen
Bij een oud regime polis ben je vrij om de begunstiging te bepalen. Oftewel je kunt het vrijgekomen bedrag aan iemand anders dan je zelf laten uitkeren. Als de uitkering naar een meerderjarig kind of andere meerderjarig personen gaat dan wordt de uitkering belast volgens het belasting tarief van de begunstigde. Als de uitkering naar je partner of een minderjarig kind gaat, dan wordt de uitkering net zo belast als bij uitkering aan jezelf. In deze situatie kun je geen belasting voordeel halen.
Schenken van de lijfrente
Bij een oud regime polis mag je de lijfrente-uitkering en het lijfrentekapitaal schenken aan een persoon naar keuze.
Wanneer de polis de einddatum heeft bereikt (expiratiedatum) kan je direct ingaande lijfrente uitkering op je leven aankopen en de maandelijkse uitkeringen schenken aan je (klein) kinderen. De (Klein) kinderen betalen hierover dan zelf belasting, dat kan een lager tarief zijn dan de belasting die je zelf zou moeten betalen. Als de (klein) kinderen minderjarig zijn, dan worden de uitkeringen belast bij de ouders. Er wordt in dit geval geen schenkbelasting geheven omdat de ontvanger van de uitkering zelf meteen inkomstenbelasting over de uitkeringen moet betalen (samenloopregeling). Er zou anders sprake zijn van dubbele belasting. Je kunt de begunstigde bij elke uitkering veranderen of de uitkering weer aan jezelf laten toekomen. Je houdt dus zelf de regie over de uitkering.
Let op: Er kan alleen aanspraak worden gemaakt op de samenloopregeling als de begunstiging tijdelijk wordt gewijzigd en niet definitief. Ook mogen de (klein) kinderen de begunstiging niet onherroepelijk aanvaarden bij de verzekeringmaatschappij. Als de begunstiging wel definitief is gewijzigd door deze aanvaarding, moet alsnog schenkbelasting worden betaald.
Schenken van het lijfrentekapitaal
Je kunt ook het kapitaal uit de polis schenken aan je (klein) kinderen. Dit moet gebeuren voordat de polis afloopt door een brief te schrijven naar de verzekeraar waarbij je bevestigd dat je (klein) kinderen de begunstigden zullen zijn. In dit geval betalen de (klein) kinderen schenkbelasting over 70% van het bedrag. Zij krijgen 30% belastingkorting omdat ze in de toekomst over de uitkeringen weer inkomstenbelasting moeten betalen (latente belastingclaim). Door de korting op de schenkbelasting, wordt een te zware dubbele belastingheffing voorkomen. Overigens is er ook nog een schenkingsvrijstelling per begunstigde.