Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Zelfs in Nederland is de impact enorm: huisartsenposten draaien overuren, vakanties worden afgezegd en de mondkapjes zijn niet aan te slepen. Wat betekent dat voor de huizenmarkt?
In de ban van het coronavirus
Als specialist op het gebied van lijfrentes en hypotheken maak ik me best zorgen over de impact van het coronavirus op de financiële markten. In januari dook het virus voor het eerst op in de Chinese provincie Wuhan. Rondom het Chinese Nieuwjaar sloten veel fabrieken noodgedwongen hun deuren en tot nog toe is de productie slechts mondjesmaat weer op gang gekomen. Hele dorpen en steden in China zijn nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Dat alles heeft niet kunnen voorkomen dat het virus zich tot in alle uithoeken van de wereld heeft verspreid. Zelfs in Nederland moeten we eraan geloven.
Een grote klap voor de economie
Deze situatie heeft een negatieve invloed op onze economie. Het zorgt voor onzekerheid op de effectenbeurs waardoor beleggers massaal op de verkoopknop drukken. De effectenbeurzen zijn de afgelopen twee weken dan ook met ruim 20% gedaald. Dat is de grootste daling sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.
De import van goederen uit China is zo goed als stil komen te liggen. Dat is een grote klap voor de wereldeconomie die daar grotendeels van afhankelijk is. Ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar. De komende drie maanden zullen de cijfers slechter uitvallen dan die van vorig jaar. Sommige experts spreken zelfs al van een recessie veroorzaakt door het stagneren van de import. Van een verzadigde markt is geen sprake, zodat er van een structurele recessie geen sprake is.
Structurele recessie of tijdelijke dip
Mijn verwachting is dan ook het coronavirus niet tot een echte recessie zal leiden, maar enkel tot een tijdelijke dip. Het coronavirus is naar alle waarschijnlijkheid ergens in april op zijn hoogtepunt. Als dat achter de rug is, zal de economie weer aantrekken. Gezien de inhaalslag die we dan moeten maken, is de kans groot dat de beurzen in de tweede helft van het jaar weer omhoog schieten.
Dat neemt niet weg dat de slechte economische cijfers op korte termijn een negatief effect op de consument hebben. Je merkt dat iedereen zich zorgen maakt. Hoe besmettelijk is het virus, hoe ernstig is het en hoe lang gaat het duren? In China lijkt de besmetting al over de top heen, maar in Europa is het nog maar de vraag hoe het zich gaat ontwikkelen.
Kansen voor de huizenmarkt
Gezien alle onzekerheden, kan de huidige huizenmarkt de komende maanden zomaar tijdelijk veranderen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt.
De laatste jaren was er sprake van een verkopersmarkt. De vraag naar huizen was groter dan het aanbod. De huizenprijzen schoten omhoog omdat kopers al snel boven de vraagprijs boden. Deden ze dat niet, dan ging het huis aan hun neus voorbij.
Op een kopersmarkt ligt dat anders. Er komen minder huizen op de markt omdat verkopers niet zeker zijn van hun zaak. Kopers houden hun hand op de knip en krijgen ruimte om te onderhandelen. De huizen gaan vaak voor minder dan de vraagprijs weg.
Mijn advies
Ben je op dit moment bezig met onderhandelingen om een huis te kopen, hou dan in gedachten dat de verkoper wat nerveus kan worden door alle onrust op de markt en zijn huis graag snel kwijt wil. Voor de kopers ontstaat hierdoor ruimte om scherper te onderhandelen en je droomhuis voor een goede prijs te kopen. Een prima uitgangspunt voor doorstromers vanuit huurwoningen en andere huizenjagers.