Onder bepaalde voorwaarden is dit mogelijk. Heb je overwaarde (hypotheek bedrag is…
Heb je overwaarde (hypotheek bedrag is lager dan de waarde van de woning) dan kan je dit gebruiken voor en ophoging van de hypotheek. Uiteraard wordt ook gekeken of je inkomen toereikend is om de extra lasten te kunnen dragen.
Een ‘’tweede hypotheek’’ kent doorgaans een gunstigere rente dan een persoonlijke lening. Wel ben je geld kwijt aan advies, taxatie en notaris en bij een persoonlijke lening niet.
Geen overwaarde woning maar wel de hypotheek ophogen?
Is er geen overwaarde maar je wilt wel de hypotheek ophogen om te kunnen verbouwen?
De hypotheekverstrekker kan dan rekening houden met de waarde van het huis na verbouwing. Het verschil tussen de huidige waarde en de toekomstige waarde na verbouwing kan dan gebruikt worden voor een ophoging.
Besteding ophoging
Gebruik je de ophoging om een verbouwing van je woning mee te financieren dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
Gebruik je de ophoging om bijvoorbeeld een auto te kopen dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
Hypotheekverstrekker
De ophoging van de hypotheek kan je bij de huidige hypotheekverstrekker afsluiten middels een tweede hypotheekinschrijving. Soms kan de ophoging van de hypotheek ook verstrekt worden bij een andere geldverstrekker. Met een tweede hypotheekinschrijving loopt de hypotheekverstrekker een groter risico. Immers bij gedwongen verkoop wordt eerst de eerste hypotheek volledig afgelost en als er daarna nog middelen over zijn de tweede hypotheek. Dit is ook de reden dat een tweede hypotheekinschrijving bij een andere geldverstrekker in de regel duurder is en ‘’vaak’’ niet geaccepteerd wordt door hypotheekverstrekkers zonder dat ze het eerste hypotheekrecht hebben.
Een ophoging van de hypotheek moet binnen 30 jaar annuïtair of lineair afgelost zijn anders is de rente niet fiscaal aftrekbaar.